Ian Smeyers biedt werkervaring aan via JA voor een kans

STICHTING NELIS LOGO

Als je iemand met een rugzak aan een diploma helpt, valt alles op zijn plek

Hoe kwam je in aanraking met JA voor een kans?

‘Als sociale onderneming heb ik goed contact met Willem Greving die aan de wieg hiervan staat. Hij vertelde mij dat hij werkgelegenheidsprojecten wilde gaan opzetten voor kwetsbare jongeren om ze te helpen aan een diploma of een baan. Omdat ik met Stichting Nelis al een werkgelegenheidsinitiatief heb, zijn we hiervoor deels samen opgetrokken.’

Waarom wilde je mee doen?

‘Ik wil graag impact op de maatschappij hebben met mijn onderneming. Waarom? Omdat ik zelf uit een gewelddadig gezin kom, met een verslaafde vader en broer. Ik groeide op in armoede en ik had als kind altijd het gevoel dat ik er niet bij hoorde. Ik dacht dat ik alleen gelukkig kon worden als ik veel geld zou verdienen, en daarom startte ik met ondernemen. Maar ik had het mis. Pas toen ik mijn ondernemerschap ging aanwenden om anderen te helpen, gaf dat wel die voldoening. Als je dan je eerste jongeren aan een diploma helpt en je hun moeders ernaast ziet huilen van geluk, krijg je zelf ook tranen in je ogen. Dan valt alles op zijn plek.’

Wat verwachtte je van JA voor een kans?

‘Eigenlijk hoopte ik dat we meer vacatures zouden vervullen. Met Stichting Nelis heb ik 10 werkgevers waar ik evenveel kandidaten kan plaatsen, maar met Ja voor een kans heb ik er tot nu toe nog maar 2. Dat is jammer. Het komt ook omdat ik jongeren niet echt enthousiast krijg voor glasbewassing. Dat is een probleem van mijn hele branche. Best gek, want je hebt een leuke baan met een goed CAO. We zijn nu bezig met een gave kledinglijn en virtual reality om het vak aantrekkelijker te maken. Ook zou het helpen als we partner zijn van de gemeente. Dan zouden zij kandidaten met een rugzak naar ons door kunnen sturen en kunnen we een grotere vuist maken.’

Hoe gaat het met Valerie?

‘Met Valerie gaat het heel goed. Zij is een diamantje, waar ik uiteindelijk een goeie kracht aan ga hebben. Ze heeft alleen veel liefde en aandacht nodig. Als ik op vakantie ga, bel ik haar nog eens extra om te vragen hoe het met haar gaat. We kwamen op het goede moment in haar leven. Ik heb ook jongeren getroffen die de Valerie van 3 jaar geleden waren, dan werkt zo’n initiatief als dit niet. Je moet eerst alle schulden en problemen wegnemen, anders behouden de jongeren de baan niet. Als je nergens kunt slapen omdat je geen huis hebt, is het nou eenmaal niet gemakkelijk om op tijd te komen.’

Wat voor werkgever moet je zijn om jongeren een baan aan te bieden met JA voor een kans?

‘Niet elke onderneming is erop ingericht om te werken met deze doelgroep. Kleine werkgelegenheidsprojecten of sociale ondernemingen passen hier doorgaans het beste in. Je hebt lesdagen, moet coachen en voldoen aan rapportages. Bovendien werk je met jongeren met allerhande problematiek. Als je dit wilt doen, moet je je bedrijfsvoering daarop inrichten. En meestal heb je een coachingsbedrijf nodig om je met de jongeren te helpen.’

Is het de moeite waard om mee te doen?

‘Absoluut. Als ik zie hoe een Valerie groeit, dan weet ik waarvoor ik het doe. Dat vanuit JA voor een kans de opleidingskosten voor jongeren betaald worden, is een geweldig mooi aanbod voor de jongeren die een vak willen leren. Vanuit mijn stichting heb ik al 275 jongeren aan het werk mogen helpen, in 13 gemeentes. Dat is fantastisch. En als die jongeren dan uiteindelijk hun eigen boterham kunnen gaan verdienen, is de cirkel helemaal rond.’